Implanttimatkoilla Budapestissa

Complet Dent on sangen pienehkö mutta virkeä hammasklinikka. Balint on firman monitoimimies, joka noutaa asiakkaat hotellista ja toimii asiakaspalvelijana ym.

Budapest kutsuu jälleen nyt hammasturistina… Toinen hammasklinikkakerta on nyt vuorossa. Tammikuun lopussa alkoi hammashoitoni Complet Dent hammasklinikalla https://completdent.de/. Silloin en vielä kirjoittanut asiasta, mutta nyt ajattelin tehdä blogikoonnin koko hoitojaksosta. Josko joku muukin saisi tietoa ja ehkä ärsykkeen hoitomuotoon tätä kautta. Ei sen takia, etteikö Suomessa osattaisi hammashommia. Mutta se on vaan niin pirun kallista! Palaan lopussa tarkemmin kustannuksiin, mutta käytyäni talvella Hämeenlinnassa pyytämässä ilmaisen arvion ja verrattuani nyt jo ensimmäisellä kerralla Budapestissä saamaani tarjoukseen, uskallan tuon kirjoittaa. Budapestin hammashoito tullee maksamaan alle puolet Suomen noin 15000 euron arviosta.

On tuo Unkarin parlamenttirakennus vaan komea Tonavan rannalla Margit-sillalta kuvattuna.

Nyt toukokuussa olen matkassa useamman kuukauden tauon jälkeen Ryanairilla ja heti lähtöselvityksessä oli pikku ylläri. Olin varannut halvimman non priority-paikan, koska olin liikkeellä pelkällä käsimatkatavaralla. Ei tullut pieneen mieleenikään, ettei normi käsimatkatavaralaukkuni sopisi Ryanairin pirtaan. Naisvirkailijalla ei tainnut olla onnistunut äitienpäivä, kun hän viittasi laukkuuni. No kahdellakympillä siitä selvisi, mutta sen lisäksi se piti jättää ruumaan meneväksi. Toivottavasti löytyy. Ryanair-lentoyhtiön käsimatkatavaran mitoitus on muista lentoyhtiöistä poikkeava. Vain 40x25X20 mitat alittava eli tosi pieni laukku sopii ilmaiseen kyytiin. Tuosta ei ollut hajuakaan, kun tein lähtötsekkauksen netin kautta etukäteen. No virkailija valisti hieman voitonriemuisasti, että itsepä olin lippuni valinnut ja sen ehdot. No niin olinkin valinnut… Paluussa Budapestista ei ollut mitään ongelmaa saman setin kanssa.

Tässä synttärilahjani Canoyn Endurance eli Fanjoni kevään harjoituskierroksella ennen Mallorcalle lähtöä.

Hammashoitoni taustalla on osin maaliskuun alussa ollut 70-vuotispäiväni. Ostin itselleni lahjaksi uuden maantiepyörän kaikilla herkuilla ja vaimolle lupasin vihdoinkin korjauttaa hampaitani. Pienenä kuriositeettina Ulla-vaimon lupaukseen… Kun Ulla täytti aikoinaan 60 vuotta, olimme Thaimaassa golfmailojen kera ja silloin teetin siellä irtolisäkkeen ”syntymäpäivälahjaksi” erityisesti Ullaa kiusaavan puuttuvan hampaani takia. Tuolla irtolisäkkeellä on ollut hyvin moninaiset seikkailut vuosien varrella. Tuosta linkistä selviää myös, miten Hämptonin ylpeyden HPK:n eli Kerhon aiempi mestaruus keväällä 2006 liittyy asiaan. Nyt tämän kevään 2019 mestaruuden kunniaksi kannattaakin panna hampaat kuntoon. https://fillarantti08.wordpress.com/2018/10/21/fillarantin-irtolisakkeen-seikkailut-ja-pohjoinen-bali/

Fillarantin Fanjoni oli jo Mallorcalla. Kahden viikon reissun aikana kilometrejä kertyi yhteensä 1111 km.

Linkki: https://fillarantti2.wordpress.com/2019/05/14/mallorcalla-kuudes-kevat-perajalkeen-ja-hpk-mestari/

Sähkövaihteilla ja levyjarruilla varustettu pyöräni maksoi reilu 3000 euroa, mutta hammashoitoon uppoaa tuplasti ja vähän ylikin tuo summa, vaikka hoito tapahtuukin Unkarissa hammasturistien kultamaassa. Pieni vertailu hintatasoihin. Hämeenlinnassa kävin ilmaisessa kartoituksessa ja sen pohjalta sain kustannuslaskelmat. Pelkästään hammasimplantin hintaero on melkoinen. Hämeenlinnassa 2200 euroa ja Budapestissa 850 euroa. Sama tendenssi näytti suunnilleen olevan muiden toimenpiteiden ja rakennelmien osalta.

Complet Dent-klinikka on pieni, mutta sillä on modernit laitteet ja tilat.

Ensimmäisellä käyntikerralla tammikuussa minulle tehtiin ensin klinikalla kartoitus ja hoitosuunnitelma kustannusarvioineen. Toisena päivänä laitettiin kevytnukutuksessa (sedaatio) neljä implanttipohjaa ym. Harmittavasti toimenpidettä ei pystytty lopun huonovointisuuteni takia viemään loppuun asti ja yksi implantti jäi laittamatta. Joten nyt olen menossa tavallaan ylimääräiselle käyntikerralle. Syksyllä on tarkoitus tehdä lopputoimenpiteet, kruunutus, sillat ym. Valitsin tuon sedaatiohoidon (300 euroa), koska hammaslääkäri on ollut itselleni läpi aikojen kammopaikka. Syy siihen on pääosin se, etten pysty pitämään suutani auki vaan ”kyökkään” välittömästi, kun sinne kajotaan. On sillä hienompikin nimi, herkkä nielurefleksi ja itselläni se on pirun herkkä! Sen takia hampaani ovat ajautuneet huonoon kuntoon. On tehty vain aivan pakollisia toimenpiteitä ja nekin melkoisen vaivan ja kärsimyksen kautta. En tiedä mistä tuo alun perin juontaa. Ensimmäiset käyntikerrat Porissa jo lapsena ovat painuneet mieleen. Silloin välineet olivat hieman erilaiset kuin nykyisin. Muistini mukaan vanha hammaslääkäri pumppasi jalalla poraan vauhtia kuin äitini ompelukone-Singeriä konsanaan…

Hammasklinikalla on sopimushotelli – Premium Apartment House on noin kilometrin päässä klinikalta. Siisti ja rauhallinen hotelli. Tässä näköala huoneeni ikkunasta ja parvekkeelta. Katolinen St. Leslie church of Angyalföld

Miten tämä hammasturismi sitten Budapestissa toimii? Suomeen markkinoi sieltä ainakin kaksi hammasklinikkaa. Toki siellä on paljon muitakin klinikoita, koska keskieurooppalaiset ovat suurin hammashoidon kuluttajaryhmä. Valitsemani Hammasimplanttimatkat ja heidän kilinikkansa Complet Dent on niistä pienempi, mutta kummankin toimintatavat ovat hyvin yhtenevät. Ensimmäisellä käyntikerrallani operaatio toimi ihan mallikkaasti. Klinikalla on Suomessa asiamiehenä hyvin suomea puhuva Jaki Attila. Hän varaa ajan klinikalle ja järjestää muitakin matkaan liittyviä asioita (hotelli, kuljetukset, tulkki ja lääkärin kanssa konsultointi ym.).

Sopimushotelli Premium Apartment House on viihtyisä ja tilava huoneistohotelli. Voi joko kokata itse tai syödä ateriat alakerran ravintolassa.
Hotelli sijaitsee ydinkeskustasta muutaman kilometrin pohjoiseen. Klinikalle on matkaa kilometrin verran.
Aikovan hotellin vieressä on Spar-elintarvikemyymälä ja Lidliin on matkaa kolmisen sataa metriä.

Sopimushotelli Premium Apartment House on viihtyisä huoneistohotelli, missä huoneen sopimushinta on 42 euroa vuorokausi turistikausista riippumatta. Lennot toivotaan järjestettävän itse, mutta muuten homma toimii Implanttimatkojen organisoimana. Lentokentällä Budapestissa on auto vastassa ja vie sopimushotelliin. Varattuun hammashoitoon tulee kuljettaja hakemaan hotellista ja vastaavasti vie hoitokerran jälkeen takaisin. Hoitoon kuuluu myös suomea taitava tulkki. Itselläni oli ensimmäisellä kerralla mukava budapestilainen vanhempi rouva, joka esittäytyi Orvokiksi. Hän on toiminut pitkään matkaoppaana ym. ja kertomansa mukaan on oppinut sitä kautta suomenkielen. Vastaavasti kun hoitojakso on ohi, asiakas viedään lentokentälle. Kaikkiaan palvelu pelaa mallikkaasti ja klinikan tilat ja varustelu on huippuluokkaa. Implantteina klinikka käyttää sveitsiläistä SGS Dental-huippumerkkiä ja hoidolle on hyvät takuuehdot.

Hammasturistina on myös luppoaikaa katsella kaupunkia. Tässä olen Budapestin kauppahallisssa tammikuussa ihmettelemässä paprikoita.

Ensimmäisellä kerralla olin Budapestissa tammikuun lopulla neljä yötä ja kolme työpäivää. Lensin Norwegianilla sunnuntai-iltana ja takaisin torstaina. Maanantaina oli tarkastus ja muistaakseni tiistaina tai keskiviikkona toimenpidekerta. Siihen väliin jäi hyvin aikaa kierrellä ja katsella Budapestia turistin silmin. Kävelin paljon kaupungissa ja käytin myös ilmaista joukkoliikennettä. Harva tietää, että Unkarissa 65 vuotta täyttäneet EU-kansalaiset voivat käyttää kaikkea maan joukkoliikennettä ilmaiseksi. Etu koskee paitsi kaupunkiliikennettä myös julkisia busseja ja junia koko Unkarin alueelle. Tällä toisella kertaa olen vuorokauden lyhyemmän ajan. Lento taas sunnuntai-illalla tällä kertaa Ryanairilla ja paluu takaisin saman yhtiön koneella keskiviikkona.

Vielä ei uskalla hymyillä, koska implanttikruunut laitetaan vasta syyskesällä. Eipä tuo kaverikaan juuri virnuile….

Nyt eletään syyskuun alkua ja olen nyt kolmannessa hoitojaksossa ja toivottavasti viimeisessä. Eilen sunnuntaina 1.9. lensin tänne Budapestiin Norwegianin kyydillä. Minulle on varattu tuttu sopimushotelli nyt koko viikoksi, koska hoitosuunnitelma oli auki. Toki voin peruuttaa hotellia lopusta käsin, jos hammasasiat etenevät nopeammin. Tavoite on tällä viikolla kiinnittää viisi sveitsiläistä kruunua kahdella aiemmalla kerralla laitettuihin implanttijuuriin ja rakennella niiden väleihin siltarakennelmia. Ensimmäisellä käyntikerralla tammikuussa vasempaa leukaluuta jouduttiin korottamaan keinoluulla, koska se aikojen myötä oli kulmahampaiden pettäessä painunut.

Trek-matkaratsuni kaima-Karppisen Focuksen edellä keskikesän yhteisellä Viron reissullamme. Sama fillari-case on nytkin, millä on tarkoitus ajaa Budapestistä Splitiin nyt yksin.

Tätä toivottavasti viimeistä kolmatta hoitojaksoa päätin ”juhlistaa” ottamalla Trek-matkaratsuni mukaan. Voi katsella Budapestiä ja sen lähialueita hieman laajemmin kuin aiemmin jalkaisin ja julkisilla. Toinen syy pyörän ottamiseen oli, etten varannut alunperin paluulentoa vaan ajattelin osin korvata sitä fillarilla. Toki Suomeen asti ajamista en suunnitellutkaan ajanpuutteen takia. Vuoden pääreissu fillarilla Filippiineille odottaa jo aivan lokakuun lopussa.

Tässä olen jo Trek-matkaratsuni kanssa Szentendressä kesäisessä festivaalitunnelmassa.

Eri paluuvaihtoehtoja pohdittuani päädyin lentämään kotiin Norwegianilla Adrianmeren rannalta Splitistä. Sinne täältä Budapestistä on lyhimmillään noin 700 kilometriä. Syksyn edetessä on mukava ajaa toivottavasti kohti lämpimää – etelään. Tosin eilen kun tulin Budapestiin sääennuste lupasi 33-34 astetta ja lämmintä olikin, kun tein pienen 43 kilometrin koeajoreissun Szentendren kauniiseen ja vilkkaaseen pikkukaupunkiin.

Szentendre sijaitsee Tonavan varrella lähellä Budapestia. Kaupunki on kuuluisa museoista ja gallerioistaan. Szentendrestä on tullutkin merkittävä turistikohde maalauksellisen kaupunkikuvansa ja hyvien liikenneyhteyksiensä ansiosta. (Wikipedia)
Rouvat olivat pukeutuneet festivaaliperinteen mukaisesti ja esittivät ymmärtääkseni napatanssia. Eivät ollenkaan panneet pahaksi kuvausaiettani. Päinvastoin.

Jo kolme pitkää Aasian reissua ja muutamia lyhyempiä kokenut Trek-matkaratsuni selvisi ”säikähdyksellä” lennosta ja lastaus- ja purkuhommista. Tällä kertaa läksin ilman kuljetuslaukkua reissuun. Budapestin lentoasemalla katsoin kuljetushihnan säleikön välistä, kun Trek tuli nokka pystyssä matkalaukkujen ympäröimänä kuljetusvaunussa. Virkailija heitteli laukkuja hihnalle ja kun pyörää tukeneet laukut ympäriltä ehtyivät, se romahti kovalla rysäyksellä vaunun lattialle. Kylmä hiki nousi otsalle. Onneksi mitään pahempaa ei ollut lastauksessa ym. tapahtunut. Pelästyin tosin, kun etupyörä hinkkasi vasten rungon etuputkea, mutta nopeasti selvisi syy. Olin jättänyt ohjaustangon kiinnityksen turhan löysäksi ja tanko oli pyörähtänyt kokonaan pystyasennossa ympäri vieden etupyörän ”luonnottomaan” asentoon runkoa vasten. Onneksi vaijerit olivat kunnossa.

Illalla oli pyörälenkin jälkeen mukava hieman jaloitella sapuskan merkeissä. Katolinen kirkko St. Leslie church of Angyalföld

 

 

Kirjoitin aamulla yhdeksän pinnassa blogia hotellihuoneessani, kun puhelin soi. Jo aiemmin kertomani Orvokki-tulkki soitti ja kertoi, että minulle oli varatta aika jo kello yhdeksän. Itse olin Suomesta saanut ajaksi klo 12 ja Jaki Attila vielä vahvisti eilen puhelimessa, että klinikan auto tulee hakemaan minut varttitunti sitä ennen. Joku kommunikaatiohämminki oli siis tapahtunut. Vedin vaatteet niskaani ja vajaassa vartissa olin hotellini edessä, missä klinikan noutaja jo odotti.

Heikkohermoiset varokaa, tältä näytti suu klinikan yllätyskutsun jälkeen.

 

Klinikalla otettiin ensi röntgenkuva hampaiden tilasta, sitten hoitaja poisti hammaskiven sun muut epäpuhtaudet. Hankala operaatio, kun en oikein pystynyt pitämään suutani auki nielurefleksin takia, mutta toimenpide onnistui sentään. Seuraavaksi jo aiemmista kerroista tuttu Szofia-naislääkäri otti minut käsittelyyn. Hänen tehtävänä oli nyt poistaa implanteista suojaruuvit ja laittaa tilalle ”terveysruuvit” Orvokki-tulkin kääntämänä. Ensin tehtiin puudutus viidelle implanttialueelle ja sitten implantit leikattiin esiin ja alkoi armoton ruuvien kiertoshow. Välillä aina nieleskelin ja purskutin veret sun muut pois suustani. Ehkä vajaa puolentunnin operaatio kuitenkin onnistui lopulta. Itsestä se tuntui ikuisuudelta. Nyt odottelen hotellissa iltapäivälle 15-17 välille puhelinsoittoa jatkohommasta vielä tänään. Kunhan tuo puudutus laskee, on tarkoitus lähteä haukkaamaan jotain. Aamulla en edes ehtinyt syödä aamiaista tuon yllättävän klinikkakutsun vuoksi.

 

Tekstissä mainitsemiani sakasalaisherroja en kehdannut kuvata vaan tuon kauniin hymyn sen sijaan.

 

 

Syötyäni joskus puoli kahden pinnassa läksin hotellille, mutta pistäydyin viereisessä lähikaupassa. Kaupan kassalla puhelin taas soi ja Orvokki pyysi minut jo nyt klinikalle. Pistäydyin hotellilla ja talsin vajaan kilometrin klinikalle. Olin siellä jo muutama minuutti kahden jälkeen. Neljä saksalaista asiakasta keskusteli odotustilassa, mutta aika nopeasti naislääkäri haki minut sisään. Hän oli päättänyt tehdä seuraavan hoitorupeaman ilman aiemmin minulle sovittua rauhoittavaa lääkitystä. Taas laitettiin ensin puudutuspiikit noihin viiteen implanttialueeseen ja sitten hommiin. Tänään tehtiin hammasmuotit. Monen monta ruuvia ruuvattiin ja taas aukaistiin. Noilla ruuveilla ilmeisesti muottikehikko sovitettiin vuoronperää ylä- ja alahampaisiin. Lääkäri oli tyytyväinen lopputulokseen, vaikka tilaa tuolla suuaukossani oli kovin kovin vähän noiden ruuvien vääntämiseen. Varsinkin muotin laitto meinasi saada yrjöt ylös, mutta onnistui kuitenkin. Hän teki kuulemma sen varmuuden vuoksi kahteen kertaan. Nyt aikaa kului noin vajaa tunti.

 

Tiistain vapaapäivänä aamupäivällä satoi vettä, mutta iltapäivällä ajelin pienen fillarilenkin.

 

 

Seuraava hoitokerta on vasta keskiviikkona aamupäivällä, joten minulle kertyi ylimääräinen vapaapäivä tiistaille. Tulikin tarpeeseen, koska oli aika puuduttava päivä tänään. Kahdet puudutukset muutaman tunnin välein ja nyt viiden pinnassa, kun jälkimmäinen puudutus alkaa loppumaan ylähampaat ovat aika arat. Pitääpä suunnitella joku pikku reissu huomiselle…

 

Pyöräväyliä Budapestissa on aika lailla, mutta sopivat lähinnä kaupunkipyörille. Tämä on parhaasta päästä ja tässä pystyi ajamaan reissu-Trekilläkin.

 

 

Aamupäivällä satoi vettä ja ilma oli viilentynyt yli kolmenkympin lämmöstä alle kahdenkymmenen. Tuuli oli kääntynyt luoteen-pohjoisen puolelle. Harmittelin aamupäivän tuuriani ja käytin luppoajan hammashoidon jälkeisen Splitin-reitin suunnitteluun. Iltapäivällä ajelin vajaan viidenkymmenen kilometrin reissun Budapestin ulkopuolelle kohti luodetta ja nteä. Budapest on aika hankala kaupunki fillarilla liikkumiseen. Pyöräväyliä kyllä on jonkin verran, mutta ne ovat katkonaisia ja osin huonokuntoisia ja sopivat lähinnä kaupunkipyörällä liikkumiseen. Itse ajoin paljon ajoväylpitkin, mitkä taas ovat aika kapeita ja ruuhkaisia. Ei siis ole mitään herkkua lähteä täältä kahden miljoonan asukaan kaupungin keskustasta ulos ja takaisin. Hidasta ja vaivalloista!

 

Tässä vapaapäivän iltapäivälenkki Ridewithgps-tallennuksena.
Takaisin tullessa ajoin Margit-sillan yli ja mennessä Arpad-sillan kautta Tonavan yli. Sillat rajoittavat Margit-saarta.

 

Toinen hoitopäivä hammasklinikalla oli tänään keskiviikkona. En tarvinnut kuljetusta tänäänkään vaan kävelin hyvissä ajoin klinikalle noin kilometrin matkan. Ilma oli petrannut selvästi eileisestä. Aurinkoista ja lämpöä reilusti yli kahdenkympin. Tänään minulla oli uusi tulkki, kun Orvokki-tuloilla oli muita menoja. Gabor Laszlo reilu nelikymppinen nuorimies osasi tosi hyvin suomea. Oli opiskellut sitä jo nuoruudessaan yliopistossa ym. ja asunut Suomessa pitkään. Tulimme hänen kanssaan hyvin juttuun ja lopussa vaihdoimme Facebook-osoitteita. Oli hienoa myös, että sain Gaborilta hyviä vinkkejä Splitin reitin ym. suhteen.

Gaborilla on hammasrivistö loistokunnossa. Toivottavasti minullakin jo ensi perjantaina.

Tänään keskiviikkona hoitojakso kesti vain puolisen tuntia. Paikalla oli tuttu Sofia-hammaslääkäri, Lilla-hammashoitaja ja Gabor tulkkasi. Nyt päätoimenpiteenä oli purupintamuottien teko ja hammassäryn valinta. Aluksi taas puudutettiin koko kitalaki ja alkoi ruuvien poisto ja muottiruuvien laitto. Tuli ihan mieleen autonkorjaushommat. Vanhat mutterit pois ja räikällä uudet tilalle. Tosin Sofia-lääkäri Gaborin tulkkauksen mukaan kertoi, että hammaslääkärin työ on lähellä arkkitehdin työtä. Muotin teko onnistui ihan hyvin ja perjantaina pitäisi sitten olla finaalin paikka. Minulle varattiin aika perjantaiaamuna yhdeksältä, jolloin kootaan Lego-palkisto kokoon. Jos jotain ongelmia ja hienosäätöä tarvitaan, on vielä perjantai aikaa tehdä. Kuullostaa tässä vaiheessa hienolta!

Näitä siltoja riittää Budapestissä. Tässä taitaa olla niistä Petöfi hid. Kuva on otettu Rakoczi sillalta.

Näin minulle järjestyi taas yllättäen vapaapäivä torstaille. Keskiviikon iltapäivällä ehdin vielä tekemään lyhyen pyöräsession Budapestin kaupungin rajojen sisällä. Ajelin reilun kolmenkympin lenkin ensi kaupungin itäpuolelta Tonavalle ja sitten Tonavan rannan pyörätietä katselin noita monia Tonavan ylittäviä hienoja siltoja Budan puolelta ja lopulta ajoin vielä Margit-saarelle rauhoittumaan.

Tuo Margit-saari on kertakaikkiaan upea paikka Budapestin ja Tonavajoen keskellä Margit- ja Árpád-siltojen välissä. Se on Budapestin sydän ja keuhkot samalla. Margit-saari näkyy kuvan vasemmassa ylälaidassa. Hauska juttu siellä oli, kun ajoin tuota kuvan osoittamaa reittiä saaren läpi, samaan aikaan puhalsi lukuisia ja lukuisia maantiepyöräilijöitä ohi kovaa vauhtia. Tuli mieleen Bangkokin Lumphini-puisto, missä ajelin reilu vuosi sitten, siellä oli sama homma! Margitinsaarella on mielenkiintoinen historia. Tässä on siitä kuvaus.: https://fi.wikipedia.org/wiki/Margitinsaari. Kannattaa tutustua! Tässä muutama kuva paikalliskierrokselta.

Vapaudensilta (Szabadság hid) on lyhin keskustan silloista. Neljä tornia sen huipuilla on unkarilaisen mytologian Turul-lintuja.
Unkarin parlamenttitalossa kokoontuu 199-jäseninen yksikamarinen parlamentti eli kansalliskokous. Se on valmistunut vuonna 1904-
Kuva on Margitsaaren keskeltä. Luonnonrauha ja kauneus on yllättävän hienoa metropolin sisällä.
Margitsaaren vanhin rakennus on 1100-luvulta olevan Mikaelinkirkon rauniot.
Saaren eteläpäässä on upea musiikin tahdissa tanssiva suihkulähde. Kuvasin siitä videonkin, mutta tässä vain kuva.

Torstain vapaapäivänä ajelin hieman pidemmän lenkin Budapestin koillis- ja itäpuolelle. Ilma oli aivan upea pyöräilykeli 25-26 astetta lämpöä, aurinko paistoi koko päivän eikä muutaman metri-sekunnin tuuli häirinnyt yhtään. Oli ihanan vapaata ajaa, ei aikatauluja ei mitään… Pyörässäni on tarra: Warning! Biking may improve life. Sopi tänään!

Toivottavasti tuo lausuma pitää paikkansa – itse ainakin uskon niin.

Unkarin tiestö ja varsinkin kadut Budapestissä ovat aika kamalassa kunnossa. Siinä oli keskittymistä aika kovassa liikenteessä, vaikka tänään ajoin aika paljon pikkuteitä. Montut pitää ennakoida eikä tehdä sivuttaishyppäyksiä kovan liikenteen takia ajoradan suuntaan. Tänään oli myös mukavasti korkeuseroja, ei siis mitään tylsää tasamaata. Parhaimmillaan pääsi kolmensadan metrin korkeuteen. Reitillä oli pari muutaman kilometrin pituista nousukinkaretta, ei mitään jyrkkiä mutta nousua ja vastaavasti mukavia laskuja.

Tässä välipäivän kolmion muotoinen fillarireittini Budapestin koillis- ja itäpuolella. Mukavaa vaihtelua…
Gödöllön kaupungissa oli näin valkoinen ja kaunis kirkko.
Gödöllön upea Kiralyi Kastely on yksi kuuluisimpia Unkarin palatseja. Tässä lisätietoa: https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6d%C3%B6ll%C5%91_Palace
Tässä Gödöllön palatsi sisäpihan puolelta käsin. Sisäpiha on laaja ja upea puutarha- ja puistoalue.
Tämä hieno kukkaistutus oli Veresegyházin kaupungissa sen modernin kirkon vieressä.
Samassa paikassa oli tämä sympaattinen patsas riimityksineen.
Ja tässä Veresegyhazin kirkko, mihin Trek-matkaratsuni sai nojata turvallisesti.
Matka eteni kohti Budapestiä mutta nousu sen kun jatkui….kohta ollaan liki kolmessa sadassa metrissä täällä tasamailla.
Varosliget ja upea Szechenyin kylpylä. Tuolla on aiemmin tullut kylvettyäkin.
Hereos`Square on upea aukio aivan Varoligetin puiston vieressä. Sankarien aukio on nimensä mukainen!

Kolmas kerta toden sanoo! Tulin juuri kolmannen hoitojakson kolmannen päivän vastaanotolta uudet hampaat suussani. Puudutus ei ole vielä laskenut, joten tuntuu oudolta. Olotila on kuitenkin loistava. Vihdoinkin sain nuo hampaani kuntoon! Tänään olin vastaanotolla tunnin verran heti aamuyhdeksästä lähtien.

Kuvassa rakkaat hoitajani. Oikealla hammaslääkäri Szofia ja vasemmalla hammashoitaja Lilla. Kiitos heille kärsivällisyydestä ja hyvästä hoidosta !

Tänään oli ensin jo tutuksi tullut puudutusoperaatio, kymmenkunta piikkiä eri puolille ylä- ja alaleukaa. Sitten hammaslääkäri alkoi rakentaa palapeliä kasaan. Ensin ruuvattiin pohjaruuveja ja niihin uusia hampaita. Aika show on tuo homma ja vaatii melkoista sorminäppäryyttä ja silmän tarkkuutta. Sitten laitettiin kuntoon purupintoja ja hiottiin sekä tehtiin erinäisiä fiksaustoimenpiteitä. Vielä lopuksi ”suunaamari” sisään ja uutta hiontaa ym. Sitten hammashoitaja teki vielä omia temppujaan, ilmeisesti putsasi pintoja ja poisti hammaskiveä etc.

Tässä rivistö alkaa jo muotoutua ja on valmis loppuhiontoihin ym. fiksauksiin.

Loppulaskun maksun jälkeen kävelin tyytyväisenä hotelliin. Kunhan puudutus lakkaa, pitää käydä tuossa vieressä haukkaamassa jotain. Ja olisikohan illalla Trófea Grillin vuoro vihdoinkin. Vihdoinkin sen takia, että ystäväni Pekka Järvinen on minua jo pitkään sinne patistanut. Muutaman kilometrin päässä on lähin, mutta suosittavat paikan varausta.

Www-sivujen kuva Trofeo Grillistä, mikä toimii all-inclusive-periaatteella.

Sitten lie paikallaan loppuyhteenvedon paikka. Tammikuun lopussa kävin läpi ensimmäisen hoitojakson, jolloin olin sopimushotellissa neljä yötä. Toukokuun puolivälissä oli toinen, tavallaan ylimääräinen hoitojakso, koska kaikkea viittä implanttipohjaa ei pystytty ensimmäisellä kerralla tekemään. Osin saattoi johtua myös leukaluun painuman poistosta ”keinoluulla”. Toisella kertaa olin kolme yötä sopimushotellissa. Nyt tämä viimeinen hoitojakso sisälsi kolmen päivän hoidot aina välipäivä väliin jättäen. Yöpymisvuorokausia olisi riittänyt nyt viisi, mutta halusin vielä jäädä yhdeksi yöksi Premium Apartment House-hotelliin, koska jatkan matkaa huomenna lauantaina Trek-matkaratsullani kohti Kroatiaa ja Splitiä.

 

Unkarin parlamenttirakennus sadesäässä toukokuussa 2019.

 

Kustannukset:

Kustannuksiin lasken vain hoitokustannukset, hotelliyöpymiset ja lennot. Eläminen syöminen ja juominen on täällä Budapestissä paljon halvempaa kuin Suomessa ja yhtä lailla siellä pitää syödä ja juoda. Myös sisäiset kuljetukset lentokentältä/-lle ja klinikalle&hotelliin Budapestissa sekä tulkkikustannukset sisältyvät hintaan.

 

Hoitokustannukset:

1. Kerta tammikuussa. Yhteensä 3500 euroa

2. Kerta toukokuussa. Yhteensä 950 euroa

3. Kerta syyskuussa. Yhteensä 1760 euroa. YHTEENSÄ 6210 euroa

 

Hotelliyöpymiset 42 euroa/yö sopimushinta:

Yhteensä 12 yötä * 42 euroa. YHTEENSÄ 504 euroa

 

Lennot:

1. Norwegian tammikuussa. Yhteensä 84 euroa

2. Ryanair toukokuussa. Yhteensä 68 euroa

3. Norwegian syyskuussa. Yhteensä 55 euroa. YHTEENSÄ 207 euroa

==================================================================

Koko hoitojakso. YHTEENSÄ 6921 euroa

Tuohon kun vielä lisätään matkat Hämeenlinnasta lentokentälle ja takaisin Paunun asiakaskortin hintaan 8,90/suunta, ollaan aika liki 7000 euron kokonaissummaa.

Vertailuhintana pidän Hämeenlinnasta saamaani alustavaa hinta-arviota peilattuna Budapestin hoitokokonaisuuteen. Suomessa hintalappu olisi ollut noin 15000 euroa.

No huomenna lauantain aamupäivällä painetaan ”kaasua” Trek-matkaratsun kera suuntana Split! Mutta se onkin uusien blogipostausten reissu…

Advertisement

6 kommenttia artikkeliin ”Implanttimatkoilla Budapestissa

 1. Ilkka Sorri 6.9.2019 / 15.25

  Taidettiimpa olla klinikalla samoihin aikoihin: mulla ruuvailtiin ja liimailtiin kruunut (24kpl) lopullisesti kiinni CompletDentissä 4.9: sama lääkäri, hoitaja ja hotelli … Valmis 4.9 klo 11.45 ja Ryanairilla illalla Tampereelle. Hyvä, mutta tuskainen hoito!

  On tää maailma pieni: terveiset Veijolle …

  • fillarantti 6.9.2019 / 18.47

   No harmi, kun ei tultu juttuun. Itse olen tosi hankala Hammaslekuri-asiakas, koska ongelmana on tosi herkkä nielurefleksi. Kaksi eka kertaa aiemmin tehtiinkin kevytnukutuksessa, mutta nyt puuduttavat koko kitalakeen ja se onnistui yllättävän hyvin. Olen tosi tyytyväinen! Veijolle…?

 2. ilkka sorri 15.9.2019 / 16.04

  Veijolle hyvinkin, siihen kaupunginhotellin taloon -tai Kuusamoon. Hän tähän sun blogiisi linkkasi. Kuulumme samaan vanhapiikaklubiin, setäjäseninä … Minä en ole hammaslääkäriä koskaan kammonnut, mutta inhonnut hammasharjaa ja rakastanut makeaa. Nyt saatan vähän jo pelätä hammaslääkäriäkin, ainakin jos on kovin lempeä katse; kädessä puudutuspiikki ja toisessa räikkä jolla niitä ruuveja kiristeltiin … Mulla asennettiin huhtikuussa 4 implanttiruuvia alaleukaan ja hiottiin ylähampaat sellaisiksi kissanpojan hampaiksi; väliaikainen proteesi. Elo-syyskuun vaihteessa olin 1½ viikkoa: Implanttien paljastus; kaikkien hampaiden hionta; yläleukaan kisko jota soviteltiin pari kertaa; alaleukaan 2 implanttisiltaa; yht. 24 kruunua == 3 500 000 Huf … 😉

  Kyllä siellä klinikalla tai hotellissa on saatettu sivutakin, mutta eikä vierasta miestä tule katseltua. Tän blogin löysin vasta reissun jälkeen. Toisekseen lääkitys, väsymys, ja viikon hoidot saa jo pään vähän sekaisin ettei tuttuakaan ehkä huomaisi … Oli se sellainen pientä sotaa vastaava kokemus.

 3. fillarantti 15.9.2019 / 17.50

  Kiitos vaan Ilkka hauskasta kommentistasi! On sulle laitettu tosiaan noista kruunuja, mutta voi sitten kehaista miten paljon tuliko säästöä Suomeen verrattuna. Eikä se varmaan sen kivuttomampaa ole Suomessakaan. Itse ajelen fillarilla pikkuhiljaa kohti Splitiä, enään noin kaksisataa kilsaa. Kun teetin nuo omat hampaani vähän niinkuin lahjaksi vaimolle, pitihän minunkin saada palkinto!

 4. Erja Mustaniemi-Ketola 4.11.2019 / 14.32

  Hei Itsellä on yläproteesi ja haluttaisi teettää implantit. Onko tuo puudutus kivulias toimenpide?

  • fillarantti 8.11.2019 / 1.31

   Ei minusta. Itselläni on tosi herkkä nielurefleksi ja tuolla puudutuksella saantiin tilanne aisoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s