Uutta reissua pukkaa… Sri Lanka!

image
Reilu kaksikymmentä astetta pakkasta, lenkki tehty!

Tammikuun pakkaset ovat vielä menossa ja lunta pukkaa vihdoin eteläänkin… Fillarantilla on jo lämmin paikka mielessä. Pukki toi joululahjaksi lentolipun päiväntasaajan vaiheille Sri Lankan pääkaupunkiin Colomboon. Muutaman viikon päästä on tarkoituksena lentää sinne Corratec-ratsuni kanssa. Aiemmin se on jo vähän etukäteen ”haistellut” Aasian mannerta reilu vuosi sitten Balkanin & Turkin-reissulla (www.fillarantti3.wordpress.com). Viime syksynä uskollinen Corratec-ratsuni oli vuorostaan tositoimissa Espanjassa ja Marokossa. (www.fillarantti4.wordpress.com)  Kohta on sitten vuorossa  eksoottinen Sri Lanka. Reissun työnimenä ainakin tässä vaiheessa on Sri Lankan ympäriajo. Koska reissukohde on Suomessa vielä aika tuntematon, valotan saarivaltiota wikipedia-tiedoilla. ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Sri_Lanka )

Blogissa olen käyttänyt useita julkaisuvapaita kuvia, jotka on rekisteröity Commons Wikimedian lisenssillä. Kuvissa on mainittu kohde ja tekijä.

image
Tältä näyttää Sri Lankan saari NASAn sateliittikuvassa. Lähde: Commons Wikimedia

Sri Lanka – mikä maa, mikä valuutta?

Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta eli Sri Lanka (”ylevä maa”) on saarivaltio Intian valtameressä Intian eteläpuolella. Vuosina 1948–1972 Sri Lanka tunnettiin nimellä Ceylon. Entä sitten valuutta? Sri Lankan valuutta on rupia (LKR). Tuhat rupiaa on hiukan reilu kuusi euroa. Elintaso Sri Lankassa on selvästi parempi kuin isossa naapurimaassa Intiassa. Kuitenkin elinkustannukset ovat sangen edulliset.

Maan 21,5 miljoonasta asukkaasta suurin osa kuuluu ryhmiltään joko buddhalaisiin singaleeseihin tai hindulaisiin tamileihin. Näiden välille kehittynyt jännite kiristyi pitkittyneeksi maan sisällissodaksi vuosiksi 1983–2009. Sisällissodassa kuoli yli 70 000 henkilöä.

Vuoden 2004 tsunami runnoi massiivisesti Sri Lankaa. Tsunamissa kuoli yli 35 000 ihmistä ja loukkaantui yli 10 000 ihmistä. Lähes puoli miljoonaa joutui lähtemään kodeistaan pakolaisleireihin ympäri saarta. Tsunami tuhosi myös noin 70 prosenttia kalastusaluksista ja 50 000 kotia.

image
Sri Lankan sisämaassa on muotoja. Haputale pass by KennyOMG. Lähde Commons Wikimedia

Maantiede ja ilmasto

Sri Lankan saari sijaitsee Intian valtameressä, Bengalin lahti koillisessa. Mannarinlahti ja Palkinsalmi erottavat sen Intian niemimaasta. Aatamin silta, maayhteys Intiaan, on nyt pääasiassa veden alla ja vain sarja matalikkoja ja karikkoja on enää pinnan yllä. Saari on etupäässä tasankoa. Eteläosassa on vuoristoa, jonka korkein huippu on 2 524 metriä.

Sri Lankan ilmasto on trooppinen – koillismonsuuni kestää joulukuusta maaliskuuhun ja kaakkoismonsuuni kesäkuusta lokakuuhun. Rannikon alavilla mailla on kuumaa ympäri vuoden, mutta merituuli vilvoittaa iltapäivän tukalimpia hetkiä. Maan sisäosissa on korkeuden takia viileämpää ja ilmasto on miellyttävämpi. Sateita saadaan lähes kaikkialla kohtuullisesti koko vuoden. Lounaisrinteillä on sateisinta ja siellä sataa eniten huhtikuusta kesäkuuhun sekä syyskuusta marraskuuhun. Koillispuoli saaresta on vähäsateisinta ja kuivinta siellä on helmikuun sekä syyskuun välisenä aikana.

image
Elefantit uimassa ja juomassa lähellä Kandya by MCKay Savage. Lähde Commons Wikimedia

Sri Lankassa on viisitoista kansallispuistoa. Suurin niistä on Yalan kansallispuisto, jossa elää maan kaikkia suuria nisäkäslajeja: aasiannorsuja, leopardeja, huulikarhuja, aksishirviä, sambarhirviä ja villisikoja. Suurin osa puistoista on maan itäosassa, mutta Wilpatun kansallispuisto on maan luoteisosassa. Siellä on pieniä järviä ja tiheää metsää. Wilpatussa elää suurten nisäkkäiden ja lintujen lisäksi varaaneja ja suokrokotiileja.

image
Ruskeakaulainen Berbet-lintu by Anton Croos. Lähde Commons Wikipedia

Talous ja infrastruktuuri

Vaikka Sri Lankan keskimääräinen kansantulo henkeä kohti on sangen korkea, taloudellinen epätasa-arvo on vaikea ongelma. Maaseudun ja kaupunkien tuloerot ovat suuret. Noin 15 prosenttia maan väestöstä elää köyhyydessä. Itsenäistymisensä jälkeen sosialistinen Sri Lanka on avannut talouttaan yksityissektorille ja siirtynyt kohti markkinataloutta. 

image
Värikäs vihanneskoju by McKay Savage. Lähde Commons Wikimedia

Sri Lanka on kuuluisa Ceylonin teestä ja kanelista. Vuonna 2012 maatalous muodosti 11,1 prosenttia bruttokansantuotteesta ja työllisti 31,8 prosenttia työvoimasta. Sri Lankalla on 18 lentokenttää, joista 14:lla on päällystetty kiitotie. Rautateitä on 1449 kilometriä. Colombo on ainoa merkittävä satama.

image
Tuk-tuk-taksit odottavat kuljetusta Kandyn lähellä by McKay Savage. Lähde Commons Wikimedia

Kieli ja asukkaat

Sri Lankan virallisia kieliä ovat sinhala, tamili ja englanti. Väestön pääryhmät ovat singaleesit (75 prosenttia) ja tamilit (18 prosenttia). Singaleesit ovat pääosin Theravada-buddhalaisia, tamilit ovat pääosin hinduja ja asuvat ympäri saarta, pääosin kuitenkin maan pohjois- ja itäosissa sekä keskiosissa teen viljelyalueilla. Vuoden 2001 väestönlaskennassa suurin uskonto oli buddhalaisuus (69 prosenttia), sitä seurasivat islam (7,6 prosenttia), hindulaisuus (7,1 prosenttia) ja kristinusko (6 prosenttia). Uskonnoltaan määrittelemättömiä oli 10 prosenttia.

Koulunkäynti on pakollista 14 vuoden ikään asti. Vuonna 2001 aikuisista noin 90 prosenttia oli lukutaitoisia, miehillä taito oli hiukan yleisempi kuin naisilla.

Matkailijan wikitietoa on lisää oheisessa linkissä: http://wikitravel.org/fi/Sri_Lanka

image
Myssyjä kaupan by Bernard Gagnon. Lähde Commons Wikimedia

Sri Lanka fillarikohteena ?

Aika pitkä pätkä tulikin ladottua perustietoja tuosta salaperäisestä saarivaltiosta. Entä maa sitten fillariretkikohteena? No sitä lähden tutkimaan… vastaukset syntynevät reissun myötä. Fillariblogeja en ole juuri löytänyt, sen sijaan reppureissaajien teksteihin tutustuin varsinkin saaren länsi- ja eteläosia koskien. Saari on sangen pieni, mutta tarjonnee silti riittävät mahdollisuudet pyörämatkailijalle. Saaren pinta-ala on reilu 65 000 neliökilometriä, pituus pohjoisesta etelään on noin 435 km ja vastaavasti leveys noin 240 km. Ilmastoa jo sivusinkin tuossa edellä. Lämpötilat helmikuussa ovat rannikolla noin kolmenkymmenen asteen paikkeilla ja sisämaassa paikan korkeudesta riippuen huomattavasti alemmat. Tuuli on ajoittain aika voimakasta varsinkin rannikkoalueilla. Nettilähteiden mukaan pääsuunta helmikuussa näyttäisi olevan koillisesta lounaaseen. Suunniteltu saaren ympäriajoni tarkoittanee sitä, että tuulelta ei pääse karkuun – fifty fifty? Alustavasti ajosuunnaksi olen ajatellut Colombosta etelään ts. saarta vastapäivään kiertäen.

image
Auringonlasku Batticaloan lähellä by Anton Croos. Lähde Commons Wikimedia

Liikenteestä varoitetaan pahimpana riskinä, mutta missäpä ei. Lisävarottavaa tuo vielä vasemman puoleinen liikenne. Toki siihen olen tutustunut aikoinaan jo vuonna 1989 Kyproksella. (https://fillarantti2.wordpress.com/2014/02/18/kypros-auringon-ja-ystavyyden-saari/)

image
Lankatilakan temppeli by Pierre Andre Leclereq. Lähde Commons Wikimedia

Reittihahmotelmaa

Tutulla Ridewithgps-ohjelmalla olen hahmotellut parikin vaihtoehtoista reittiä:

A.         1238.4 km +9647 m / -9646 m

http://ridewithgps.com/routes/11342987

 B.        1659.3 km +13946 m / -13967 m

       http://ridewithgps.com/routes/11773596

  PS. Oheiset linkit voi avata ja tarkastella reittiä ja profiilia eri mittakaavoissa.

image
Sri Lanka ”köllöttää” Intian valtameressä by NASA. Lähde Commons Wikimedia

Reissuvalmistelut – missä mennään?

Lentolippu (Srilankan Airlines UL) on hankittu (noin 750 euroa) ja 30 päivän ETA-viisumi (35 US$). Molemmat hommasin netin kautta. Suoria lentoja ei Suomesta ole Sri Lankaan. Lentoyhdistelmäni ovat Helsinki-Pariisi (Finnair operaattorina) // (3h-odotus), Pariisi – Colombo ja paluussa Colombo – Rooma // (3h:30min) Rooma – Helsinki (Finnair operaattorina). Kokonaismatka-ajat ovat aikataulun mukaan mennessä 16h 15min ja paluussa 17h 20min. Ruumaan menevää matkatavaraa sisältyy lippuun 30 kg kummassakin suunnassa. Fillarin saaminen tuohon 30 kilon rajaukseen on vielä auki.

Päälentoyhtiön kuljetuslinjaukset ovat pyörä muovipussiin, tanko rungon suuntaiseksi ja polkimet irti sekä ilmaa renkaista pois. Painorajaan saanen mahtumaan sekä pyörän että tavarat. Toinen juttu on sitten lentoyhtiön asettamat matkatavaran enimmäiskoot. Oma ajatelmani on tässä vaiheessa. Sidon toisen sivulaukun pyörään kiinni ja siihen ruumavaatimuksen omaavat tavarat. Toiseen sivulaukkuun tulisi osa tavaroista ja josko saisin sen käsimatkatavaraksi. Saapa nähdä onnistuuko varsinkin tuo Finnair-operointi jännittää? Pitänee vielä ottaa selvää asiasta.

Antin Iphone 514
Noihin kahteen sivulaukkuun ja tankolaukkuun olen yrittänyt aika kriittisesti eri reissuilla pakata noin hiukan reilu 10 kg tavaraa.

Mukaan otettavaa tavaramäärää yritän karsia Marokon reissun kokemusten pohjalta. Ajovaatteiden määrää voinen vielä vähentää, viimeksi mukana turhaan olleet vararenkaan ja ns. hätämajoitteen jätän pois ja ehkä karsin hieman varaosiakin. Noilla supistuksilla saanee kilon pari pois painosta. Sri Lanka on niin tiheästi asuttu, että tarvittaessa sieltä löytynee vastinetta.

Yksi työn alla oleva selvityskohde on Garmin Edge 800:n karttapohja (reissujeni tärkeä apulainen eli PikkuG) . Garminin sivuilta en ole löytänyt laitteeseen Sri Lankasta karttaa ja olenkin laittanut kyselyn asiakastukeen ja Fillarifoorumille (mahdolliset avoimet OAS-kartat?)

image
Uskollinen Corratec-ratsuni ajovalmiudessa Marokon kuumassa erämaassa

Tarvittavista rokotuksista ja muista terveysoloista en ole vielä ottanut tarkkaa selkoa. Ulkoministeriön ja terveysjärjestöjen sivuilla on niistä yleistä tietoa eikä mitään kovin hälyttävää ole tullut vastaan, mutta pitänee vielä tarkentaa nuo asiat. Samoin turvallisuuskysymykset ovat ulkoministeriön puolelta sangen tavanomaiset. Liikenne lienee riski numero yksi. Saaren pohjoisosassa varoitetaan joissakin lähteissä myös kymmenen vuotta sitten päättyneen sisällissodan raivaamatta jääneistä miinoista.

image
Merida-maasturi ja maanmainiot TCC-tankohanskat harkkalenkillä

Reissu lähenee ja tunnelma tiivistyy

Onneksi starttiin on vielä muutama viikko aikaa. Marras- ja joulukuussa on painoa Marokon reissun jälkeen on kertynyt liki viitisen kiloa. Josko vielä saisi loppukirinä pari kiloa siitä pois? Liikuntaa olen kyllä harrastanut koko ajan säännöllisesti tavanomaiset noin parikymmentä tuntia viikossa, mutta nuo syömiset ja juomiset…;) Pyöräilyn radikaali vähentyminen aiemman reissun jälkeen tuntuu toki. Maastopyörällä olen ajellut talvellakin lyhyitä lenkkejä ja jonkin verran on tullut istuttua BKOOL-trainerin ja siihen kytketyn maantiepyörän satulassa. Tosin trainerikilometrit ovat vähentyneet viime talvesta, on se kuitenkin niin tylsää hommaa.

img_0143
Vuoden 2015 liikuntamerkinnät HeiaHeiassa by Fillarantti.

Spinningpyörällä on tunteja syntynyt kuten ennenkin. Liki joka-aamuinen mielen ja kropan herättävä 50 minuuttinen on ollut ohjelmassa monta vuotta ja jonkin verran muuhun liikuntaan olen pyrkinyt yhdistämään palauttavaa spinningpolkemista. Pitänee vielä ainakin hakea takapuolituntumaa (sama satula lähtee mukaan) lisää trainerin kanssa sekä ehkä tehdä sisäsoutua C2-laitteella, ellei sitten pääsisi hiihtämään. Toisaalta parempi on olla repimättä. Siinä on aina sairastumisen vaara. Eiköhän viime vuoden 11 650 fillarikilometriä sentään jonkun pohjan luo. Toinen näkökulma on myös se, että Sri Lankalle lähdetään ”naattimaan eikä suorittamaan”!

image
Hill Country sisämaassa by Kenny OMG. Lähde Commons Wikimedia

Uusi blogi tulossa- Sri Lankan ympäriajo!

Sri Lankan reissublogini on vielä tekemättä. Tämän johdantopostauksen kirjoitin Fillarantti reissaa ja bloggaa-blogisarjaan. Uuden blogipohjan suunnittelen lähiaikoina ja varmaan ehdin vielä tehdä tilanne- ja koeversion ennen seikkailun alkua. Sri Lankan ympäriajon uusi blogiosoite on: http://www.fillarantti5.wordpress.com. Tarkoitus on entisen tavan mukaan julkaista blogia Facebookin kautta omalla aikajanallani, Fillarantti reissaa ja bloggaa-sivullani sekä mahdollisesti joissakin fillariryhmissä.

Hyvät ystävät pankaa osoite muistiin ja blogi seurantaan! Postausta saa jakaa:)

image
Korkearesoluutio-kuva by Anton O.       Lähde Commons Wikimedia

6 kommenttia artikkeliin ”Uutta reissua pukkaa… Sri Lanka!

 1. Antti Karppinen 12.1.2016 / 21.35

  Tsemppiä matkaan kaima! Huikeita nuo sinun fillarireissut vuosien varrelta. Itsellä olisi vähän niin kuin sinun innoittamana pyöräillä ensi viikolla parin vuoden takainen reissusi Gran Canarialla.

  retkiterveisin Antti

  • fillarantti 13.1.2016 / 15.09

   Kiitos Merja… Tämä uusi reissuni tulikin aika äkkiä edellisen jälkeen. Mutta taotaan nyt kun rauta on vielä kuumaa…;) Blogia pukkaa reissusta, mikäli netti toimii.

 2. Kimmo 13.1.2016 / 7.24

  Vähintäänkin aktiivista toimintaa, kannatan ja kannustan! Rengasvalinta kannattaa miettiä tarkkaan. Joutunee ajamaan paljon muutakin kuin asfalttiteitä.

  • fillarantti 13.1.2016 / 15.14

   Moro Kimmo ja kiitos kommentistasi!
   Meinasin lähteä tasan samoilla renkailla, joilla ajoin Marokonkin reissun. Eturengas taitaa olla jo sitä edelliseltä Balkanin reissulta. Swalbe Marathon Supreme… Kevyt, pistosuojattu ja hyvin rullaava. No enpä kehu enempää, ettei poksahda heti. Sitä paitsi luulen, että Sri Lankalla tiet ovat päällystettyjä vai onko sinulla tarkempaa tietoa? En taida ottaa mukaan edes varaulkorengasta, mikä minulla oli Marokon reissulla tasan ensimmäistä kertaa.

 3. fillarantti 13.1.2016 / 15.05

  Kiitos kaima terveisistä ja onnea Gran Canarialle… Siellä en ole ollut fillarireissulla vaan polkenut hotellista käsin lenkkejä parikin kertaa. Aika rankat maastot, heti kun rannikolta sisämaahan, pitää kivuta vuorille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s