Vapunkin jälkeen on elämää

Eipä ole näkynyt mitään merkkiä Vapun vietosta täällä Mallorcalla. Kaupat olivat auki ja normaali elämänrytmi velloi kaduilla. Lämmintä on mutta tuulista. Kello on paikallista aikaa 20.40 Vappupäivänä. Istun asuntoni parvekkeella viidennessä kerroksessa ja lämpömittari näyttää 22 astetta. Tuuli on jo aikalailla hiljentynyt päivällisestä, mutta tuntuu edelleen. Tänään kun pesin pyörävaatteita, ne piti suurin pitäen sitoa parvekkeen narulle. Olen ollut nyt reissussa 17 päivää ja tänään maltoin ensimmäisen kerran tällä reissulla pitää itseni kokonaan irti pyörästä. Sen sijaan tein kävelylenkin kaupungilla ja meren rannalla. Huomiselle on luvassa taas hellepäivä. Katsotaan mikä on tilanne aamulla.

 

Tälläiset säät sopii Fillarantille. Vanhat luut tykkää lämmösta;)

Nyt on kelit kohdallaan … Accuweatherin sääennustus lupaa kunnon hellekelejä tänne Picafortiin. Tykkään! Viikonloppuna lämmöt nousee liki kolmeenkymppiin. Kelpaa sitä olla ulkona ja imeä D-vitamiiniä auringosta. Harvinaista herkkua Pohjolan asukille ainakin tähän aikaa keväästä.

 

Mukavaa maalaismaisemaa pikkutien varrelta ennen ManacoriaPerjantai 1.5.2015 Vappupäivä – Sidoin fillarin kiinni, etten pääse siihen käsiksi;)

Ensimmäinen totaalipäivä. Kolmatta viikkoa reissussa ja joka päivä on joku lenkki tullut tehtyä Ridley-ratsulla. Nyt jätin tietoisesti väliin. Pientä puhdehommaa, vähän tuli auringossakin oleiltua ja kuuden kilsan kävelylenkkikin  tehtyä vaihteeksi… siinäpä taisi olla raportoinnit Vappupäivältä. Tylsä Vappu;)


Lauantai 2.5.2015 – Todella hieno fillarilenkki yksin Ridley-ratsun kera

108 km / 1639 km, + 1038 nm, (171W, 3016kcal, 22 km/h) Reitti: https://ridewithgps.com/trips/4548830

 

Ridley-ratsu halusi naamioitua kukkamereen;)

Lauantaiaamupäivällä läksin yksin ajelemaan kohti Manacoria.  Alkumatka oli tuttua Artan tieltä oikealle Petraan vievälle tielle Ma-3330 ja sieltä varsinaista kippuratietä Ma-3321 Manacoriin. Manacorista päätin jatkaa vielä etelään Felanitxiin, missä tuli pidettyä pientä päiväsiestaa kahvin merkeissä. Lämpötila oli mukavan helteinen noin 27 astetta ja tähän mennessä olin ajellut pääosin vastaiseen noin 45 kilometriä. Felanitx oli minulle uusi tuttavuus. Mukavan sympaattinen kaupunki  saaren eteläosassa. Tuosta olisi ollut lyhyt matka ajaa legendaarisen pyöräilijän Oscar Stenströmin  kuolinpaikalle, missä hän menehtyi harjoituslenkillään helmikuussa.  Mutta olimme jo Sepon ja Urhon kanssa sopineet käyvämme siellä jonakin muuna päivänä yhdessä.  Lähellä olisi ollut myös Sant Salvadorin luostarivuori, muttei oikein motivoinut tässä kelissä lähteä kipuamaan noin 500 metrin korkeuteen serpentiinejä pitkin.

Ridley-ratsu haki seuraa Linkooja-patsaasta. Mallorcan linkoojat olivat arvostettuja sotureita.

Kahvihetken jälkeen ajoin Villafranca de Bonanyn ja Sant Joanin kautta tuttuun Sineuun, missä on tullut jo monta kertaa pyörähdettyä tälläkin reissulla. Loppumatka olikin yhtä nautintoa. Lämmin ja aika navakkakin myötäinen siivitti menoa Llubin ja Muron kautta kotikonnuille. Ja aika hienoja laskuja  osui tuolle matkalle sisämaasta rannikolle. Veivissä (Wawy) oli lopussa pakkostop parin verran niin kuin tällä reissulla on tullut tavaksi;)

Kahvilla Felanitxin aukiolla. Fillariporukkaa näkyy joka puolella.

 


Kaiken kaikkiaan tämän päiväinen oli miellyttävä reilu sadan kilometrin yksinajo. Täällä on ajettu aika paljon porukkalenkkejä. Siinäkin on puolensa. Saa peesiavun ja matka joutuu nopeammin, mutta vastaavasti ajosta tulee helposti pakkopullaa ja tälläinen tavallinen fillaristi jotuu väkisin roikkumaan jonon jatkona. Yksin ajessa määräät oman tahtisi, voit pysähdellä halujesi mukaan, ottaa valokuvia ja pitää kahvibreikin haluamassasi kohtaa.


Sunnuntai 3.5.2015 – Sepon kanssa seitsemänkympin lenkki kunnon hellekelissä

70 km / # 1709 km, + 729 nm (170 W, 1951 kcal, 22 km /h) Reitti: https://ridewithgps.com/trips/4562806

Tänään oli sääennusteen mukaan luvassa kunnon hellekeliä. Accuweather lupasi iltapäivälle + 29 astetta. Tuuli oli samanlaista  kuin eilisellä noin reilu kymmenen kilometriä tunnissa ja puuskissa vajaa kaksikymppiä, etelän- lännen puolelta eli sisämaahan lähtiessä vastaista. Aamupäivällä en pitänyt kiirettä. Menin mielenkiintoisen kirjan kanssa aamiaisen jälkeen hotellin altaalle auringosta nauttimaan.  Työn alla on on Tyler Hamiltonin ja Daniel Coylen kirjoittama palkittu Voittoja ja Valheita-kirja, mikä kertoo tylyä tekstiä salatusta ja kovasta elämästä ammattipyöräilyn huipulla. Kirja kertoo koruttomasti ja paljastaen suuren dopingvyyhdin Lance Amstrongin seitsemän Tour-voiton ajalta. Tyler Hamilton oli pitkään Lancen apuajaja ja myöhemmin myös pyöräilyn olympiavoittaja. Kirja on itselläni vielä kesken, mutta hurjaa tekstiä olen saanut jo tähän mennessä todistaa huippu-urheilun pimeästä ytimestä ja sen salatusta maailmasta. Toisaalta siinä on päässyt kiinni myös huipputiimien elämään ja tiimin jäsenien toisiinsa sitoutumiseen ja hienoon yhteishenkeen. Lajin arvot ovat tärkeimmät, mutta valitettavasti valtava kilpailu toi dopingin vahvaksi osaksi huippuammattipyöräilyä.

 

Tämän kirjan kannattaa jokaisen fillarifanin lukea

Sepon kanssa ajoimme yhdessä  kuumaan keliin sopivan lenkin. Vaikka Seppo on pari vuotta vanhempi ittseäni kaiken kokenut fillaristi kuin minä, on hän vaan kova kaveri edelleen. Tottakai kolmekymmentä kiloa pienempi elopaino auttaa ylämäissä, mutta tasaisellakin Seppo painaa niin , ettei perässä tahdo pysyä. Yleensä jätän suosiolla narun häntää ja ajelen omaa tahtiani perässä.

 

Näitä teitä on Mallorcalla paljon. . Mukava on näitä lasketella

Ajeltiin pääosin tuttuja reittejä Sineuun. Siellä oli isot markkinat tai joku muu tapahtuma ja keskusta oli melkein suljettu liikenteeltä. Kerran mentiin liikenne-esteiden läpi ja jouduttiin johonkin koiratapahtumaan. Onneksi nuo isot verenhimoiset koirat olivat kiinni. Oikein kylmäsi, kun iso rotikan näköinen tai suurempikin julmetus yritti venyttää kiinnitysköyttään kohti meikäläistä ohi ajaessa. Kahvit juotiin tutussa Lintubaarissa, missä Astrix-papukaija huuteli kimeällä ja kuuluvalla äänellään Hola-Holaa.

Sepon kanssa Sineun Lintubaarissa kahvilla. Iso sveitsiläispyöräilijäporukka valloitti paikan.

 

Illala tuli katsottua lätkän maailmanmestaruukisoja Ostravasta. Kyselin Facebookin välityksellä ohjeita bittinikkareilta saako kisat näkyviin täällä Mallorcalla. Eikä aikaakaan, kun sain asiantuntevat ohjeet entisen työpaikkani tietotekniikkavelholta Nuortevan Petriltä. Sopiva apuohjelma kuukaudeksi koekäyttöön ja Saukkosen Mika Tv-kolmosen Katsomo-palvelusta selosti Suomi-Tanska ottelun. On se nykyaika ihmeellistä tälläisen vanhan pierun näkökulmasta, miten nuo bitit voivat rikastaa elämää. Tosin tuo hotellin laajakaistan hitaus häiritsee vähän katsomista. Selostajan ääni pysyy reaaliajassa, mutta välillä kuva on jossain muualla. Mukava lisä on aamuisin, kun aamujumpan yhteydessä  voi laittaa  sopivaa musiikkia Spotify-palvelusta.

Maanantai 4.5.2015 –  Viimeinen viikko pyörähti käyntiin

66 km /  #  1775 km, +622 nm (1838 kcal, 21 km/h) Reitti:  http://ridewithgps.com/trips/4576073

Hellettä oli luvaksi tällekin päivälle… 28-29C iltapäivälle. Hienoa, koska rakastan lämpöä eikä se pyörän selässä tunnu pahalta, kun vaan ottaa nestettä riittävästi.  Nyt pitää lopettaa kirjoittaminen, koska Suomen peli Norjaa vastaan on alkamassa näillä hetkillä. Tilanne on Suomelle 1-0 ensimmäisen erän loppuessa vaikka Norja painaa päälle.  Sepon kanssa lähdettiin tänäänkin puoli yhdentoista pinnassa reissuun. Seppo suunnitteli reitin, kun itse olin viitisen minuuttia myöhässä näiden kirjallisten hommien takia. Seppo sanoi, että ajetaan Muron suuntaan ja sieltä sitten Sa Poblaan. Ajelin tapani mukaan perässä satakunta metriä taempana. Sa Poblan risteyksessä painelin suoraan Muron suuntaan, kun mieleeni oli jäänyt sana Muroon. Seppo ajoi suoraan oikotietä Sa Poblaan. No satuuhan sitä ja ajattelin, että ajelen sitten yksikseni tämän päivän, kun miestä ei enää edessäpäin näkynyt. Murosta Sa Poblaan on hieno alamäki, missä kellottaa liki kuusikymppiä. Menin navini Pikkugeen ohjeilla Bugerin kautta Campanetin keskusaukiolle ja siellähän Seppo oli jo kahvinsa juonut.

 

Seppo on todellinen fillarimies. Ajanut pienen ikänsä erilaiset maratonpyöräilyt sun muut. Nousee vieläkin kuuskasina vuoret kuin kauris. Fillarin korjaus on Sepon bravuurialue.

Campanet sijaitsee aika korkean mäen päällä noin 120 metrin korkeudessa. Sinne kipuaminen jyrkkiä katuja pitkin on helteellä hikinen homma. Vastaavasti keskusaukiolta on kiva lähteä alas kohti Pollensaa tuttua ns. metsätietä pitkin. Tosin tien paikoin huono kunto hillitsee laskuintoa jyrkässä alamäessä. Alcudiassa pistäydyimme tutussa Bequi-pyöräliikeessä. Seppo osti uudet kevyet ja edulliset maantiekengät, jossa hiukan avitin tinkimällä klossit samaan hintaan. Itselleni jäi mukaan löytökorista kahdenkympin pitkälahkeiset pyörähousut Suomen kylmiä kelejä varten. Kotimatkalla joimme vielä Sepon tinkimisestäni  tarjoamat kahvit Alcudian rantakuppilassa. Taas aurinko hiveli ja pehmtti  Fillarantin kroppaa  jo tutuksi tulleessa Can Picafortin pääkadun ”Veivissä” ennen hotellille paluuta.

Hyvä on helteessä paistatella päivää Campanetin keskusaukiolla.

Kolme viikkoa on täyttynyt Mallorcan fillarileirillä Royal Cycling Teamin (RCT) porukan kanssa. Väki on vaihtunut moneen kertaan Galaxia-hotellissamme.  RCT-porukasta Seppo ja allekirjoittanut ovat olleet koko kolmen viikon rupeaman. Ensi sunnuntaina on kuitenkin kotiin paluun aika. Muuten Ulla varmaan tilaa lukkosepän. No päivittäin on sentään soiteltu noita käteviä Facetime-puheluita. Ensi lauantaina on Alcudiassa iso Ironman puolimatkan triathlon-kisa, mihin Urho on liki 4000 muun osanottajan kanssa ilmoittautunut. Suomalaisiakin siinä on mukana kymmeniä.  Pitänee mennä seuraamaan kisaa. Keskiviikoksi sovimme Sepon kanssa käynnin Oscar Stenströmin kuolinpaikalle. Kilometrejä on kertynyt pyöräni mittariin tähän mennessä 1775 km, joten eiköhän tuo epävirallinen tavoite kaksitonnia täyty ellei jotain odottamatonta satu. Ilmat näyttävät ainakin ennusteen  pohjalta pysyvän 24 –  27 asteen välillä koko alkaneen viikon.

Näitä serpentiinikiemuroita Tramentana-vuoret tarjoavat täällä Mallorcalla

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s